Μια ιστορία ζωντανού δότη: Μια ζωή για μια ζωή, μια ιστορία ελπίδας και ένα μήνυμα προς όλους για το γιατί είναι τόσο σημαντικό να γίνεις ζωντανός δότης

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, μια οδοντιατρική υγιεινή για το Boot Camp Quehanna στην Πενσυλβάνια κάθεται σε ένα νοσοκομείο. Όχι, δεν είναι εκεί γιατί βρέθηκε θετική στον COVID-19, είναι εκεί γιατί της δόθηκε η ευκαιρία να σώσει τη ζωή μιας 32χρονης βετεράνου του στρατού, η οποία είναι επίσης μητέρα δύο μικρών παιδιών.

Πότε Taylor Scida για πρώτη φορά αποφάσισε να γίνει ζωντανή δότης, επειδή ο θείος της χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος. Ήλπιζε ότι θα ταίριαζε μαζί του, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.

Taylor Swift/Mamas Uncut

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Η μαμά τεσσάρων παιδιών που πέθανε μέρες μετά τον τοκετό έγινε 1 στο εκατομμύριο δότρια οργάνων αφού 12 από τα όργανά της ήταν ένα ταίρι

«Η μάχη του θείου μου με την ηπατική νόσο ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν αρρώστησε γρήγορα και βαριά στις γιορτές. Μετά από μήνες εξετάσεων και επισκέψεων σε γιατρό, τελικά εγκρίθηκε να μπει στη λίστα μεταμοσχεύσεων ήπατος», είπε ο Scida στο Mamas Uncut.

Ωστόσο, επειδή η λίστα χρησιμοποιεί Model for End-Staged Liver Disease, ή βαθμολογίες MELD, για να καθορίσει ποιος θα λάβει το συκώτι ενός αποθανόντος δότη όταν γίνει διαθέσιμο, πολλοί δυνητικοί λήπτες πρέπει να είναι απίστευτα άρρωστοι για να καταλήξουν ακόμη και στην κορυφή της λίστας . «Αυτό είναι εάν δεν υποκύψετε σε αυτή την ασθένεια εκ των προτέρων», εξήγησε ο Scida.

«Άρχισα να ψάχνω σοβαρά να γίνω δότης για τον θείο μου πριν από περίπου ένα χρόνο».

Έτσι, αντί να κάτσει και να ελπίζει για το καλύτερο για τον θείο της, η Scida αποφάσισε να κάνει κάποια δράση. «Άρχισα να ψάχνω σοβαρά να γίνω δότης για τον θείο μου πριν από περίπου ένα χρόνο», εξήγησε η Scida στο Mamas Uncut. «Έφτασα στο νοσοκομείο στο οποίο ήταν αρχικά εγγεγραμμένος και καταρρίφθηκε αμέσως επειδή η ομάδα αίματος μου δεν ήταν συμβατή. Μήνες αργότερα και ο θείος μου εγγράφηκε επίσης μέσω του UPMC – για να προσπαθήσει να αυξήσει τις πιθανότητές του να λάβει συκώτι.”

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ πιστεύει ότι «η ζωντανή δωρεά είναι μια επιλογή πρώτης γραμμής για ασθενείς στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος. Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανό δότη συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και σας επιτρέπουν να λάβετε μόσχευμα νωρίτερα, απολαμβάνοντας τη ζωή με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας».

Αφού έμαθε ότι ο θείος της είχε επίσης εγγραφεί στο UPMC, η Scida επικοινώνησε μαζί τους με τον ίδιο τρόπο που έφτασε στο πρώτο νοσοκομείο. Ήταν μια κίνηση που υποστήριξε και ενθάρρυνε η οικογένειά της. Και αυτή τη φορά οι προσευχές τους άρχισαν να απαντώνται.

«Με τη χάρη του Θεού, μου έδωσαν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν και μου είπαν ότι όχι μόνο κάνουν μη συμβατές μεταμοσχεύσεις ήπατος τώρα, αλλά έχουν επίσης μια ολόκληρη ομάδα επαγγελματιών που εξετάζει όλους τους ασθενείς που έχουν ζωντανούς δότες για λογαριασμό τους και ότι μπορούν να ταιριάξουν και να ανταλλάξουν δωρητές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτήν την επιλογή, όχι μόνο το αγαπημένο σας πρόσωπο σώζεται, αλλά βοηθάτε και τόσους άλλους ανθρώπους που υποφέρουν να αποκτήσουν το νέο τους όργανο που διατηρεί τη ζωή. Ήμουν έκπληκτος, άφωνος, ευγνώμων και ΤΟΣΟ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Και έτσι, όταν η Scida έμαθε ότι ταίριαζε με κάποιον που δεν ήταν θείος της, έμεινε «απίστευτα ευγνώμων», επειδή ένας από τους παραλήπτες με τους οποίους ταίριαξε είχε επίσης έναν ζωντανό δότη στη γωνία της. ένας ζωντανός δότης που ταίριαζε με τον θείο της.

Τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας, και οι τέσσερις -οι δύο ζωντανοί δότες και οι δύο λήπτες- αναρρώνουν από τις χειρουργικές επεμβάσεις τους. Και όλοι καλά κάνουν.

«Ήταν μια ευκαιρία ζωής για μένα να μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Καταστάσεις όπως αυτή είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει η ζωή, το να μπορώ να ζήσω τη ζωή σκόπιμα έτσι ήταν μια τεράστια ευλογία για μένα», είπε ο Scida. «Οι λέξεις δεν μπορούν καν να περιγράψουν ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο για κάποιον. Είμαι συγκλονισμένος, ακόμα και ακόμα, με τίποτα άλλο εκτός από ευγνωμοσύνη».

«Ένιωσα τόση αγάπη και θαυμασμό για αυτή τη δυνατή γυναίκα, που στα μάτια μου είναι ο ήρωας».

Όταν πρόκειται να συναντήσετε το άτομο του οποίου τη ζωή σώζετε, συνήθως δεν συμβαίνει παρά μόνο εβδομάδες ή μήνες μετά την πραγματοποίηση της δωρεάς, αν όχι καθόλου. Ωστόσο, στην περίπτωση του Scida, ο χειρουργός που έκανε τις χειρουργικές επεμβάσεις του αποφάσισε να στείλει κρυφά ένα γράμμα που είχε γράψει η μητέρα δύο παιδιών στον Scida μόλις τρεις ημέρες αφότου ειπώθηκαν και έγιναν όλα.

Το γράμμα έφερε «στιγμιαία δάκρυα» στα μάτια της Scida. «Ένιωσα τόση αγάπη και θαυμασμό για αυτή τη δυνατή γυναίκα, που στα μάτια μου είναι ο ήρωας. Συγκινήθηκα που μπόρεσα να το πληρώσω σε έναν απίστευτα άξιο, ευγενικό, γενναίο και θετικό άτομο. Απλώς ένιωσα και νιώθω ακόμα ένα συντριπτικό ποσό συναισθημάτων». Η Scida λέει ότι ήταν χαρά να γνωρίσω τον κτηνίατρο του Στρατού και ότι έχουν ήδη προγραμματίσει τη στιγμή που θα μπορέσουν να δουν ο ένας τον άλλον προσωπικά για πρώτη φορά.

«Όλο αυτό το ταξίδι δεν ήταν παρά θετικό», είπε ο Scida στο Mamas Uncut. «Όλοι κερδίζουν σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι εμπλουτιστικό και αλλάζει τη ζωή για κάθε άτομο που εμπλέκεται. Έχω μια νέα εκτίμηση για το σώμα μου, για κάθε μέρα που είμαι ζωντανός. Σίγουρα, πάντα έλεγα αυτά τα πράγματα, αλλά τώρα το νιώθω και το πιστεύω».

Taylor Swift/Mamas Uncut

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Ο τραγουδιστής της Country Granger Smith δωρίζει τα όργανα του Son River, σώζει δύο ζωές, μετά από τραγικό ατύχημα πνιγμού

Και για όσους σκέφτονται να γίνουν ζωντανοί δότες, η Scida λέει να πετάξετε τους φόβους σας στο πλάι και «απολύτως, 100%, κάντε το».

«Αν αυτό είναι κάτι που έχετε σκεφτεί και νιώθετε ότι σας καλούν να κάνετε, αντιμετωπίστε τους φόβους σας και κάντε το. Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητες και κινδύνους, αλλά δεν μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε πράγματα που έχουν σημασία. Για μένα, η ευρύτερη εικόνα αντιστάθμισε πολύ τους φόβους ή τις ανησυχίες που είχα. Νομίζω ότι ο Ambrose Redmoon το είπε τέλεια όταν είπε: «Το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η κρίση ότι κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό από τον φόβο».

Σύμφωνα με το UPMC, κάθε χρόνο περίπου 14.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος και από αυτούς τους ανθρώπους, το 25 τοις εκατό πεθαίνουν περιμένοντας. «Το πρόγραμμα ζώντων δωρητών UPMC δίνει μια ευκαιρία σε άτομα που υποφέρουν να βγουν από τη γραμμή και να αρχίσουν να ζουν ξανά», είπε ο Scida. «Αυτοί οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είναι γωνίες».

Ο Chris Pratt δημοσιεύει σπάνια selfie του 9χρονου γιου Jack και της 8 μηνών κόρης Lyla

Ο Chris Pratt, 41, δημοσίευσε πρόσφατα μια αξιολάτρευτη selfie με τα δύο παιδιά του στο Instagram.

25 εξαιρετικά γερμανικά ονόματα για κορίτσια που πρέπει να λάβουν υπόψη οι νέοι γονείς

Τα αγαπημένα γερμανικά ονόματα για κορίτσια προσαρμόζονται συχνά με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με τα ονόματα για αγόρια που παραμένουν σταθερά, τα γερμανικά ονόματα για τα κορίτσια είναι σε ροή και είναι φοβερό.